Wat zijn Essentiële oliën?

 

Essentiële oliën zijn de ‘vluchtige aromatische bestanddelen’ uit een plant, ze zijn essentieel voor de plant en geven de plant zijn aroma, beschermen de plant tegen gevaren van buitenaf (zoals insecten) en spelen zelfs een rol in de bestuiving van de plant (ofwel de voortplanting).

  Wanneer je een essentiële olie in je hand houdt, heb je dus in wezen de essentie van die plant in jouw handen! Met een essentiële olie kun JIJ de helende kracht van die plant voor jezelf kunt gebruiken. Het gebruik van een essentiële oliën is 50-70 keer krachtiger dan het gebruik van de volledige plant. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat één druppel pure pepermunt olie dezelfde impact op het lichaam kan hebben als 28 kopjes pepermuntthee. Vergeet niet bij het gebruik van pure essentiële oliën dat ze dus super krachtig zijn.

 

 

Hier boven, een super mooi filmpje over wat essentiële oliën zijn.

Het verschil tussen essentiële en etherische olie

 

Het is misschien fijn om het verschil tussen deze termen te weten/begrijpen. aangezien dat mensen vaak het hebben over Etherische oliën en er vaak gezegd word dat het het zelfde betekend. Dit is dus eigenlijk helemaal niet waar. Essentieel zegt iets over de essentie van de plant. Voor de plant is de olie onmisbaar, omdat deze verschillende functies aanstuurt die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de plant. Wij gebruiken de term essentiële olie het meest, omdat we de essentiële eigenschappen gebruiken die de olie bezit. Hoe de olie je in het dagelijks leven kan ondersteunen en welke eigenschappen daarbij van invloed kunnen zijn op je leven om bv bepaalde ongemakken te verlichten. 

Samengevat: Essentiele oliën functioneren als een soort therapie op fysiek, mentaal en sociaal/emotioneel gebied
Etherische olie zegt iets over de eigenschap van de olie. Etherisch wil zeggen dat na het oogsten van een plant de etherisch olie vrij snel verdwijnt omdat deze vluchtig (etherisch) is.

Van vroeger naar nu.

In de afgelopen jaren zijn essentiële oliën  steeds populairder geworden, Het gebruik van essentiële  oliën gaat eigenlijk terug tot oudheid. Essentiële oliën werden in de geschiedenis in vele culturen gebruikt vanwege hun heilzame werking, ze onderanderen gebruikt  door Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

2 jaar geleden waren wij in Napels. en oa Pompeï. ook daar konden we duidelijk aan de kunstschatten die door de oudheid heen bewaard zijn gebleven, zien hoe geur een belangrijke rol in status speelde maar ook een belangrijke rol in ondersteuning van de goede gezondheid. welriekende geuren in overvloed. vooral Frankensence die voor ons meer bekent staat als als wierrook olie. maar ook Mirthe en veel florale oliën en geuren werden in overvloed gebruikt om andere geuren te camoufleren maar ook voor hun reinigende eigenschappen. In Napels word hier openlijk over gesproken en wordt dit erkent als oorsprong van de geneeskunde. Wat hebben wij genoten van onze culturele vakantie volop in het teken van de oude Romijnen.

 

Terwijl veel regio’s van de wereld zich hebben afkeert van natuurlijke producten en hun toevlucht hebben gezocht in synthetische oplossingen zijn essentiële oliën in deze tijd nog net zo nuttig als vroeger. De mensen van deze oude beschavingen hadden het juiste idee: met behulp van krachtige, natuurlijke plantaardige materialen het lichaam met reinigen, verzachten, conserveren of versterkende voordelen. 

 

 

In de moderne tijd zien we trends naar een meer holistische en zelfvoorzienende gezondheidsbenadering en worden alternatieve geneeswijzen steeds vaker wetenschappelijk onderbouwd. Hierdoor worden de sterke heilzame werkingen van essentiële oliën herondekt. Vele hebben een krachtige reinigende werking. De unieke chemische structuur zorgt voor een gericht effect bij het aanbrengen op de huid. Andere oliën zijn weer geschikt als voedingssupplement om vitaliteit en welzijn te bevorderen. Dit vereist de juiste kennis en oplettendheid,

Er zijn echter altijd een aantal veiligheidsrichtlijnen, die je bij het gebruik van essentiële oliën en producten op basis van essentiële oliën dient op te volgen. Volg daarom altijd voor gebruik ons advies  op. Wil je ook zelf hier meer inzichten in krijgen, volg dan bij ons een van de workshops, om je voor te lichten hoe je hier iets in kunt betekenen. Mocht je liever een persoonlijke afspraak willen maken dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan even een e-mail