Lavendel een natuurlijke antidepressiva

LAVENDEL (Lavandula vera)

Uit een Oostenrijkste onderzoek, gepubliseerd in het International Journal of Neuropsychopharmacology, blijkt dat lavendel olie kan helpen om angsten te verminderen. Het extract van lavendel zou zelfs beter werken dan antidepressiva.  Daarnaast blijkt uit een Americaans onderzoek dat lavendel geur je hartslag en bloeddruk laat dalen. Niet voor niet is Lavendel uitgeroepen in 2018 tot balkonplant van het jaar.

Om een goede kwaliteit olie te kunnen destilleren is tussen de 100 en 150 kilo lavendelbloemen nodig voor 1 liter! Als een lavendelboer goed zijn best heeft gedaan en het weer ook dan kan hij misschien 25 liter lavendelolie destilleren van een hectare (dat is dus 10.000 m2) lavendelplanten! U begrijpt dan ook dat een eerste keus lavendelolie niet goedkoop kan zijn.

Mocht je nou nog niet in het bezit zijn van een pure lavendel olie. dan kun je altijd contact met mij opnemen. Zolang je deze nog niet bezit en je wilt jezelf al wel ondersteunen met de helende werking van Lavendel dan kun je als volgt te werk gaan:
Giet in een kom van 1 liter zo’n 100 gram lavendel bloesem. laat dit geheel ongeveer 10 min trekken en klaar om het aan je bad toe te voegen. Heerlijk kalmerend en ruikt heerlijk
Drink een overheerlijke lavendel thee voor het slapen gaan.
Gedroogde lavendel op je nacht kastje. en geniet van de rustgevende werking.

EIGENSCHAPPEN

Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. Lavendel beschikt over vele eigenschappen. Zo is lavendel helend bij wondjes, verzachtend in de huidverzorging, licht verdovend bij pijn, ontspannend bij alle vormen van verkrampingen, insecten- en parasieten-verdrijvend en regulerend bij gespannenheid. Ook staat lavendel bekent om zijn natuurlijke antihistamine. Verder werkt lavendel versterkend op het immuunsysteem.

TOEPASSING

  • Bij gebruik in een geurverspreider wordt de lucht gereinigd en verfrist en is lavendel een hulp bij luchtwegaandoeningen en kou. Lavendel vrolijkt zwaarmoedige mensen op en houdt insecten op afstand. Prima bij mensen die moeite hebben bij het inslapen.
  • Bij hoge uitzondering kan lavendel plaatselijk puur op de huid worden aangebracht: eventueel aanstippen bij puistjes, insectenbeten, wondjes, en/of rode, warme en verbrande huid. Ook bij wintervoeten is lavendel een zeer geschikte olie. Vermengd in een vette plantolie is lavendel te gebruiken als verzorgende en ontspannende wrijf- of massageolie bij stijve en stramme spieren en bevordert zij de doorbloeding.
  • In huidverzorging (in een crème of vette plantolie) is lavendel bijzonder geschikt voor de gevoelige, geïrriteerde huid (zonnebrand, na het scheren) en bevordert zij het genezingsproces van alle huidbeschadigingen.
  • In het bad kalmeert lavendel de nerveuze en gespannen mens en ‘s avonds bevordert lavendel een gezonde slaap. Lavendel in bloemenhoning is heerlijk van smaak en verzachtend bij een beginnende keelontsteking.

DOSERING

Bij verdamping: enkele druppels naar eigen voorkeur.

  • Op de huid: maximaal 4% bij volwassenen. Eventueel puur, maar alleen bij plaatselijk gebruik.
  • In het bad: maximaal 10 druppels in een emulgator oplossen, bijvoorbeeld neutrale shampoo, neutrale badschuim, neutrale badolie of emulgator 80. En deze oplossing in een vol bad gebruiken.
  • Als smaakstof: bijv. 1 – 2 druppels in een potje bloemenhoning.

BIJWERKINGEN

Lavendelolie is een zeer veilige essentiële olie, die men niet snel kan over doseren. Mogelijk kan hoofdpijn optreden bij overdosering. In een enkel geval kan lavendel puur op de huid een enigszins branderig gevoel geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.